Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak si najít a vybrat dobrou realitní kancelář.

Z vlastní praxe vím,že mnoha problémům při prodeji, pronájmu nebo koupi nemovitosti by se dalo předejít již na počátku celého procesu tím, že si zvolíte kvalitního makléře pro své realitní obchody. Předkládám proto čtenářům návod jak by měli postupovat, aby vše proběhlo pokud možno bezproblémově.

V uplynulých letech rostoucího trhu nemovitostí se na tento druh podnikání vrhla celá řada lidí i společností. Masivní  nárůst však nebyl vždy doprovázen růstem kvality v konkrétních osobách a mnoho lidí se při výběru makléře velmi zmýlilo. Přitom postava makléře bývá v mnoha případech hlavním faktorem, který rozhodne o tom, zda, za jak dlouho a za kolik svou nemovitost vlastně prodáme.

  1. Udělejte si představu o tom co očekáváte. V čem chcete, aby vám makléř pomohl. Co již o nemovitostech znáte a co nikoli. Jaké jsou vaše cíle, za jak dlouho je chcete realizovat. Co chcete získat?
  2. Jaká je situace na trhu nemovitostí ve vaší lokalitě? Pokud trh roste je prodej bytu a nemovitostí obecně snadný. Pokud trh stagnuje nebo klesá jsou ve výhodě kupující. Ti se stávají mnohem více vybíravými a náročnými. Kladou si podmínky a snadno odmítají jakékoli návrhy k vyjednávání. V takové situaci musíte makléře a realitku vybírat velmi pečlivě, abyste prodali tak, jak potřebujete.
  3. Začněte hledání. Nevybírejte makléře náhodným způsobem v nějakém seznamu. Projděte si realitní weby a sledujte jak na vás RK zapůsobila na první dojem,  jak přehledné a snadné vyhledávání mají na svých internetových stránkách,  jaká je kvalita fotografií a jak jsou nemovitosti otextovány.
  4. Hledejte reference u lidí, kterým věříte. Ptejte se příbuzných nebo známých, kteří již mají zkušenost s koupí, prodejem nebo pronájmem přes realitní kancelář. Zeptejte se v bance, u finančního poradce, notáře.
  5. Pokuste se realitního makléře vyzkoušet „při činu“. Pokud chcete prodat, domluvte si s vytipovaným makléřem prohlídku na jiné nemovitosti, kterou nabízí a sledujte ho při práci. Samozřejmě inkognito.
  6. Vyberte si několik kandidátů, se kterými si pohovoříte. Soustřeďte se na následující oblasti: zkušenosti, jakou cenu doporučuje, jak na ni došel a proč, znalost trhu, marketing nemovitosti, obchodní zdatnost a vyjednávání, podmínky mezi vámi a makléřem. Nezapomeňte je seznámit se svou představou a chtějte znát jejich názor. Je ochoten své sliby „zhmotnit“ ve zprostředkovatelské smlouvě?
  7. Udělejte si seznam silných a slabých stránek každého makléře a porovnejte je mezi sebou.
  8. Jaká je osobnost makléře? Vyhovujete si povahově? Makléř by měl být upřímný, důvěryhodný, znalý věci, vážená a harmonická osobnost. Makléř by měl být kreativní v nalézání řešení, která se týkají vašeho případu. V marketingu, prodeji, vyjednávání. Schopnost nalézat neotřelá řešení je pravým pokladem, který se vyvažuje zlatem. Hledejte nadšení, zaujetí pro vaši věc, komunikativnost, vášeň pro obchod.
  9. S kým spolupracuje? Má za sebe zástup v případě nemoci nebo dovolené? Spolupracuje s jinými realitními kancelářemi? To znamená, že je ochoten podělit se o provizi pokud bude mít jiná realitka kupce na vaši nemovitost. Nebo nespolupracuje a pak půjde prodej vaší nemovitosti pomaleji a obtížněji. Jaký má kolem sebe tým odborníků?
  10. Čemu se vyhnout? Vyhněte se makléřům, kteří nedělají práci na plný úvazek. Buďte opatrní pokud vám některý slíbí, že vaši nemovitost prodá za nápadně výhodnějších podmínek, za více peněz, než nabízejí ostatní makléři. Nemohu vyloučit, že narazíte na skutečného profesionála, který bude vynikající obchodník, ale většinou je to tak, že makléři vám jen říkají, to co chcete slyšet a takto si koupí „exkluzivní náběr vaší nemovitosti“. Výsledky bývají často tristní, doprovázené zbytečným zklamáním a vypěstovanou averzí ke všem i bohužel kvalitním a užitečným realitkám. A také se vyhněte hrubým a agresivním makléřům. Většinu lidí to odradí od spolupráce.
Autor: Zlý Kojot | čtvrtek 9.4.2009 22:51 | karma článku: 9,26 | přečteno: 790x
  • Další články autora

Zlý Kojot

Hanba české justici..

Dnes byl odsouzen občanský aktivista Jiří Fiala za blokování státního zastupitelství na půl roku "natvrdo". Já jen zírám, že za vyjadřování občanských postojů se již "znovu" v České republice začíná zavírat. Neuvěřitelné 20 let po pádu komunismu.

23.4.2010 v 18:55 | Karma: 22,48 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Společnost

Zlý Kojot

Důkaz, že získat byt u realitky vyjde levněji než bez realitky.cz

Pokud si chcete pořídit byt a myslíte si, že nejlepší co můžete udělat při jeho hledání je, že se vyhnete realitce a využijete internetové zprostředkovatele, kde nabízejí nemovitosti přímí vlastníci, tak pozorně čtěte dále.

4.2.2010 v 8:35 | Karma: 6,70 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Ekonomika

Zlý Kojot

Těhotenství týden po týdnu. Aneb co zvládnou ženy a co tátové?!

Kdysi jsem zkusil pomoci své bývalé přítelkyni s těhotenstvím. Možná než budete číst dál se podívejte na výsledek mé snahy na http://www.tyden-po-tydnu-tehotenstvi.cz ,protože ten živý výsledek, mohu díky aktivitám různých žen vidět pouhé dvě hodiny za týden..

13.9.2009 v 11:34 | Karma: 8,37 | Přečteno: 1355x | Diskuse| Společnost

Zlý Kojot

Vývoj na trhu nemovitostí- Kdo mě poslechl slušně vydělal. Co dál?!

Co lze očekávat od poslední třetiny roku v oblasti nemovitostí? Těžká odpověď. Již od února jsem na svých blozích navrhoval nahradit investice do realit, investicemi do alternativních aktiv, jako např. akcie Telefoniky O2 a ČEZ. Vývoj mi dal za pravdu a kdo mě poslechl, získal nejen slušný dividendový výnos 6-11%, ale i zhodnocení akcií v řádu 10-30% což je na realitním trhu naprostá utopie.

9.9.2009 v 11:50 | Karma: 17,63 | Přečteno: 2138x | Diskuse| Ekonomika

Zlý Kojot

Stěžujte si na katastr nemovitostí!

Protože se jedna úřednice Katastru nemovitostí na Vysočině spletla, čelila rodina z Třebíče a jejich majetek exekuci.. Soud rozhodl o prodeji jejich nemovitostí. Tak nějak uvedla Česká televize svou reportáž o špatné práci Katastru nemovitostí.

8.9.2009 v 11:13 | Karma: 17,04 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Trump si před Bidenem udržuje náskok, ukazuje předvolební průzkum

28. dubna 2024  18:11

Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1602x
Autor nepracuje. V současné době se věnuje osvětě a popularizaci samostatné koupě, prodeje a pronájmu nemovitostí, bez zprostředkovatelů.

Seznam rubrik